zondag, augustus 03, 2003

Aflevering 4

Wat Watertjes



Mosselen uit Zeeland, Krabben aan het Wad
Linksaf de haven uit .

Die linkerkant op vertonen de BRU en de Yersekers hun zwarte schraapkunsten ; om hun mosseloogst daarna buitenom naar Zeeland te vrachtvaren of bij slecht weer binnendoor te gaan en de bodem uit het IJsselmeer en de oevers van het Amsterdam-Rijnkanaal te scheuren, uit haast en gewoonte .

Verbindingskanaal

We zien de meeste boten (volg de FRIESLAND naar Harlingen, die is het grootst) na de geelwitte cardinale (scheidingston) het smalle (rode en groene tonnen) Verbindingskanaal links invaren . De tonnen zijn met een kijker te zien. Bij de volgende scheidingston (~12 uur), na een driekwartier varen, zie je haar rechtsaf gaan , de Westmeep in, soms binnendoor tegemoet gevaren door kleiner spul .

Westmeep
Miep!Miep!(voor de liefhebber)

* Een klein deel van de schepen die ze tegenkomt vaart naar de Oostmeep om in hetzelfde gebied uit te komen als deYersekers die in West linksaf gingen .
* Het merendeel is op weg naar de haven van West, na een uurtje ziet u ze wel binnentuffen. Vast gezelschap : de Midsland, de (brr) Noord-Nederland en de Koegelwieck, die als een busy-bee rondzoemd over het wad .

Daarover later meer, veel meer …….

de Vliestroom

Aan het einde van de Westmeep draait de FRIESLAND links (van u af) de Vliestroom in, de vierde zig, en vaart later linksaf door de Blauwe Slenk met daarna nog een slinger naar rechts naar Harlingen in de verte (‘op 12 uur’) .

De Vliestroom is het vaarwater van Harlingen naar de Noordzee.
Aan het noordelijke einde van de Vliestroom, voorbij Vlie (‘op 3 uur’) bijna in de Noordzee, vindt u als zijtakje de Vliesloot die scherp linksom naar de haven van Vlie leidt .

Het kruispunt Vliestroom/Westmeep/Blauwe Slenk is een belangrijk punt omdat je kunt hier veel uitgaande schepen kunt zien kiezen voor hun bestemming : Terschelling of de Oostmeep, of Vlie en de Noordzee .

Wordt vervolgt

grjoep
steinmeijer.net