donderdag, juli 31, 2003

Uit: Vliestroomnieuws

2 Zeiljachten op dam 62

Om 07.15 uur werd de KNRM door schipper Douwe Broesma gebeld dat hij vanaf de veerboot zag dat er twee zeiljachten tegen de dam 62 lagen en hierop heeft schipper Arie Boon van de `Graaf van Bylandt` voor beiude reddingboten alarm laten geven.
Om 07.26 uur was de `Leng` ter plaatse en om 07.33 uur de `Graaf van Bylandt` ook op de locatie aangekomen. Ook de `Typhoon` van rederij Noordgat was reeds bij de zeiljachten aangekomen, maar de schippers van de zeiljachten wilde geen assistentie.
Om 07.40 uur wilden wij huiswaarts gaan en toen bleek de schipper van het zeiljacht, dat het dichtst tegen de dam en bij het strand zat, toch de hulp van de KNRM te willen hebben.
De Leng heeft toen de sleeptros van de Bylandt overgebracht en om 07.45 uur was de `Simla` weer in dieper water en daar men de stenen van de dam niet had geraakt kon deze op eigen kracht haar reis naar de haven van Vlieland vervolgen .
Om 07.50 uur waren de reddingboten terug op station.

Het andere zeiljacht is blijven liggen en is later om +/- 10.55 uur los van de dam gekomen en kon op eigen kracht haar reis vervolgen
De stranding van deze twee jachten is weer te wijten aan de slechte verlichting van de groene kant van de inloop van de Vliesloot deze wordt ondanks alle vorige strandingen nog steeds gedekt door een onverlichte ton, de VS 1, waardoor men `s nachts op de nr.3 of nr. 5 aanstuurt en zo in de fuik loopt die wordt gevormd door dam 62.
In dit geval was het half tij, toen men tegen de dam aanvoer en dus net niet tegen de stenen is aangekomen en er geen schade aan het onderwaterschip ontstond, maar het kan ook anders uitpakken gezien de diverse vorige strandingen die minder gunstig zijn afgelopen.
De oplossing is zeer simpel: `Maak van de VS 1 een verlichte ton en het vaarwater daar is een stuk veiliger`, aldus de KNRM Vlieland.

Geplaatst op 31-07-2003 14:27
Bron: KNRM Station Vlieland

grjoep
steinmeijer.net