zaterdag, februari 05, 2005

Een einde aan de Mythe

45-plus is al afgeschreven

Uit : het Parool
Van onze redactie economie DEN HAAG -

De sollicitatieplicht voor oudere werklozen is zinloos.
Al solliciteren ze zich suf, werkgevers willen gewoon geen ouderen.
Het voortdurend schrijven van brieven, het afhandelen daarvan en de controle daarop is voor alle betrokkenen een tijd- en geldverslindende exercitie zonder enig nut.
Dat is de conclusie van een onderzoek van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI), dat deze week vertrouwelijk in het RWI-bestuur is besproken. Er zijn nog geen harde cijfers bekend.
Het onderzoek van de RWI is gebaseerd op 41 telefonische interviews met uitvoerders van de regels (CWI, uitkeringsinstantie UWV en de gemeentelijke sociale diensten). Zij melden alle 'geen enkel positief' effect van de sollicitatieplicht te hebben ontdekt.
De drie vakcentrales FNV, CNV en MHP hadden om het onderzoek gevraagd. Hun standpunt is altijd al geweest dat het geen zin heeft ouderen te 'pesten' met de zinloze sollicitatieplicht. Voor de groep 57,5- tot 64-jarigen geldt de algemene acceptatieplicht: als het CWI (het vroegere arbeidsbureau) of de sociale dienst een passende baan voor hen vindt, moeten zij die accepteren.
De oudere werkloze houdt zich in het algemeen keurig aan de verplichting vier sollicitatiebrieven per vier weken te sturen naar mogelijke werkgevers. Als zij geen sollicitatiebrieven schrijven, kunnen ze een korting van twintig procent gedurende zestien weken op hun uitkering krijgen.
Het CWI tekent aan dat de slechte economie in de praktijk betekent dat werklozen vanaf 45 jaar al moeilijk aan een baan zijn te helpen.
© Het Parool, 05-02-2005


qed joep http://steinmeijer.net