donderdag, juli 15, 2004

Altijd die Noordgat weer ......



In totaal 6 zeiljachten vertrokken woensdagochtend 14 juni richting Noorwegen. Zij kwamen echter niet ver. Bijna 5 mijl ten NW van de Vliehors werd de schipper van het zeiljacht “Bicolo” bij een klapgijp door de grootschoot met zijn hoofd tegen een lier geslagen en raakte buiten bewustzijn. Zijn vrouw, als enige andere opvarende, kon het schip niet mannen of de zeilen strijken en stuurde rond 12.30 uur een “mayday” uit.

Hierop voeren de Vlielandse reddingboten “Graaf van Bylandt” en “Huibert Dijkstra” uit, alsmede de “Typhoon” van de rederij Noordgat. Ook de reddingshelikopter werd door het Kustwachtcentrum Den Helder naar de plaats des onheils gestuurd.
De Vlielander reddingboot nam gelijk 2 mensen van de ambulancedienst mee met hun materialen.

Ondertussen was de wind aangewakkerd tot windkracht 7 uit het ZW en stonden er golven van 2,50 tot 3,00 meter. Daardoor konden de aanwezige zeiljachten niet veel uitrichten.

Om 13.35 uur waren de reddingboten ter plaatse en werd een opstapper en een verpleegkundige overgezet op de “Bicolo”, waarop reeds een redder en een verpleegkundige van de SAR waren afgedaald. Ook een opvarende van de Typhoon kwam aan boord van het jacht.

Aangezien de zeegang te hoog was en er spoed vereist was, werd de gewonde persoon ter stabilisatie niet overgezet op de reddingboot, maar werd met vereende krachten de brancard met de ondertussen in coma geraakte patiënt, rechtstreeks vanaf het zeiljacht in de helikopter gehesen.

Dit werd een niet geheel ongevaarlijke actie, maar men slaagde er wonderwel in, in aanmerking nemende dat het jacht in 2.50 meter golven danig lag te slingeren. Zo erg dat zelfs 3 hulpverleners zeeziek werden. De patiënt werd via Leeuwarden (brandstof tanken) direct doorgevlogen naar het ziekenhuis in Groningen.

De vrouw van de gewonde man wilde ook van boord gehaald en werd door de reddingboot via Vlieland direct naar Harlingen gebracht, waar een taxi gereed stond om haar ook naar Groningen te brengen. De opstappers van de Typhoon brachten de “Bicolo” op eigen kiel naar Terschelling, gevolgd door een ander zeiljacht waar de broer en dochter van de gewonde aan boord waren. De laatsten werden ook met spoed door rederij Noordgat naar Harlingen gebracht. De overige jachten meerden af op Vlieland.

De reddingboot lag om 16.55 uur weer afgemeerd aan het ponton. De toestand van de patiënt is zeer zorgelijk.


Geplaatst op 15-07-2004 13:12
Bron: KNRM Station Vlieland
--------------
Het hele zwikkie was er weer, en ze werkten samen !