donderdag, mei 27, 2004

daar gaat ie weer ..........

Nieuwe reddingsboot voor Vlieland

Op maandag 24 mei kwam na een tocht van het hoofdkantoor van de KNRM te IJmuiden, de nieuwe Vlielandse reddingboot “Huibert Dijkstra” via het IJsselmeer op eigen kiel naar het eiland.

Deze trip gold tevens als duurtest, waarin zich geen grote problemen voordeden. Schipper Jeroen Korff en zijn bemanning waren dan ook zeer tevreden met hun reddingboot van het type Atlantic 75.

De vuurproef was gelijk een actie in de Blauwe Slenk. De verkeerscentrale Brandaris verzocht de “Huibert Dijkstra” die al nabij Vlieland voer, terug te keren naar de Blauwe Slenk waar het zeiljacht “Blauwe Zon” water maakte en motorproblemen had.

Zij kwamen daar ongeveer gelijk aan met de Typhoon van de rederij Noordgat.

De schipper verzocht de KNRM om assistentie en de “Huibert Dijkstra” maakte vast om zo het jacht in de vaargeul te houden. Ondertussen was de reddingboot “Graaf van Bylandt” gealarmeerd en gezamenlijk brachten zij het ongelukkige zeiljacht, met nog een vrouw en baby aan boord, veilig naar Vlieland.

De nieuwe reddingboot is 7.50 lang, 2.64 breed, een diepgang van 70 cm en een gewicht van 1.5 ton. De aandrijving bestaat uit 2 x 70 PK Yamaha buitenboordmotoren. De boot wordt gevaren met 3 bemanningsleden en heeft een capaciteit van 19 geredden. Verder beschikt de bemanning over 2 marifoons, een dieptemeter en een GPS met plotter.

De gehele week wordt de bemanning getraind door inspecteurs van het hoofdkantoor zodat alle vrijwilligers de boot gelijk door en door leren kennen.


uit : Vlienieuws