zondag, juni 27, 2004

uit : Vlienieuws

Duitse Tweemaster uit benarde positie gered

Op donderdag 24 juni om 10.00 uur zijn de reddingboten “Graaf van Bylandt” en “Huibert Dijkstra“ van KNRM Station Vlieland uitgevaren naar het zeiljacht “Marui 3” welke, ten anker liggend in de inloop Vlielander Balg (is ca ¼ mijl bezuiden haven Vlieland), in problemen was geraakt door een onklaar geraakt ankergerei en de zeer slechte weersomstandigheden. Het schip was onderweg van Lelystad naar Denemarken.

Om 10.02 uur waren de boten ter plaatse en werd opstapper Tjebbe Tammes aan boord van de “ Marui 3” gezet .
Daar de ankerketting om de kiel van het jacht was geraakt hebben wij onze sleeptros overgegeven en vast gemaakt om zo het jacht in de stroom en wind op te kunnen trekken . De “Huibert Dijkstra” bracht nog ook opstapper Bauke van der Pol over op het zeiljacht.
Om 10.15 uur was de ankerketting vrij van de kiel en kon men beginnen met het binnen halen van het anker hetgeen nogal moeizaam verliep omdat er ter plaatse een flinke zee stond.

Om 10.35 uur was men er nog steeds niet in geslaagd om het anker te klaren, en werd besloten om het anker met ketting maar te laten slippen en er een stel stootwillen aan het eind van de ketting te laten knopen, zodat dit later onder betere weersomstandigheden te bergen is.

Daar er te veel zee stond om al slepend verantwoord de haven in te lopen hebben wij om 11.00 uur de sleepverbinding weer losgegooid. De schipper durfde echter niet zelf de haven aan te lopen en dus moest “Marui 3“ met, onze op één na jongste opstapper, Tjebbe Tammes aan het roer op eigen kracht de Vlielander haven binnen gelopen. Mooi stukje werk Tjebbe, zo’n groot onbekend tweemaster zeiljacht, in zulke barre weersomstandigheden. Het waaide windkracht 8-9 uit het ZW tegen het opkomend tij in.
De vrijwillige opstappers werden dan ook onder luid applaus van de kijkers welke waren toegestroomd op het havenhoofd, binnen gehaald.

Nadat wij nog even hadden geassisteerd bij het afmeren van de “Marui 3“ lagen wij om 11.20 uur afgemeerd op onze ligplaats.
Waarom de Duitse man (als enige opvarende buiten een hond), ondanks de waarschuwingen per marifoon en radio e.d. over het naderende slechte weer, toch ten anker is gegaan in plaats van tijdig een veilige ligplaats in de jachthaven te gaan opzoeken is/blijft voor ons een raadsel.

Geplaatst op 24-06-2004 21:20 terug
Bron: KNRM