zondag, maart 16, 2003

First Sealord. First Sealord ? Yes, First Sealord.



' There is no substitute for fourhundred years of experience.'



Alleen de Engelsen konden dat bedenken.

Het aardige is, dat toen ze het bedachten, het nog waar was ook .

Ik zal een keer vertellen over de enige keer dat the Admirality boos werd. In vierhonderd jaar.
En over de keer dat die Admirality in drie weken een invasievloot te voorschijn toverde voor de moeilijkste landing die maar te bedenken is. Out of the blue. Want er was in geen dertig jaar zelfs maar aan zo'n scenario gedacht. En over hoe razendsnel de Sealords hun eerste stap zetten. En waarom. En wat ze toen verder deden. Eigenlijk dus, hoe onlogisch ook : over hoe je in vierhonderd jaar leert improviseren. Of misschien is het wel zo dat de FirstLord weet hoe hij zijn verzameling speelgoed moet samenstellen zodat er altijd alles mee geimproviseerd kan worden. Dat staat niet in boekjes. Dat kost vierhonderd jaar.

T.z.t. zal ik ook nog iets vertellen over de mooiste luchtslag in de geschiedenis, eentje die niet gewonnen werd door de partij met de grootste productiecapaciteit, maar door de briljante inzet van de beschikbare spullen : de Luchtslag om de Falklands.

Want een mooie oorlog is technisch en historisch heel boeiend .

Tenzij je natuurlijk een been kwijt bent, of twee, een oog, je broer, je man, je mooie fregat, je vriend ; tenzij je zo'n 50 % verbrand bent en er de rest van je leven zo uitziet, tenzij je je vrouw steeds slaat en niet weet waarom ; tenzij je een man had dacht dat hij schipper naast God was op zijn snelle containerschip en deze keer echt gelijk kreeg ; als je ballen nog in een struik hei hangen te drogen in de koude wind, even die mijn niet gezien ....

Van zo'n echt mooie oorlog kunnen de Amerikanen nog wat leren. Maar ja, wat weten die parvenue's van mooi ....



grjoep
steinmeijer.net