zondag, april 20, 2003

de laatste klassieke zeeslag, en helemaal volgens het boekje


Al sinds de zestiende eeuw wordt er bij het eerste licht naar zeilen aan de horizon gezocht.
De slag bij Rio de la Plata begon op 13 december 1939, toen er rook gezien werd vanaf Ajax. Het smaldeel wist direct wat ze gevonden had .
Kort : de Kriegsmarine had al voor september een kaper op zee. Dat is irritant, geeft onrust en kost een paar schepen, dus de Admirality had zoeklinies ingesteld, een methode die ze al in zestienhonderd toepaste : schepen in elkaars zicht om de vijftig mijl, nu, met radioverbinding op een dag varen van elkaar, werkt altijd ...
Dus was het afwachten geweest, ook voor de monding van de Rio de la Plata, tot ze elkaar troffen, het vestzakslagschip 'Graf Spee', de zware kruiser hms Exeter, en twee lichte kruisers, hms Ajax en hmnzs Achilles
Harwood had zijn vlag naar Ajax gebracht, want Exeter zou uiteraard het eerste doel zijn.
In het boekje telt het aantal en vooral de zwaarte van de stukken als sterktemaat, de Graf Spee won beide gemakkelijk. Dat boekje heeft de Admirality in de loop van vierhonderd jaar geschreven, en het aanvalsplan was dan uit dat boekje : als de vijand overwicht heeft, dwing hem zijn aandacht te verdelen .
Zie hem te beschadigen voor hij de aanvallende eenheden een voor een uitschakelt .

en dat is precies wat er gebeurde ......


Er is nadien nog veel op zee gevochten, beroemde klopjachten soms, veel chaotische schermutselingen, later vooral luchtslagen tegen en vanaf schepen, maar een echt klassieke zeeslag is er verder niet meer geweest en zal er ook nooit meer komen.
Wat wel jammer is, al die ervaring die nergens meer toe dient .

Er is nog iets dat ze vroeger heel goed konden op de vloot, veel beter en sneller dan nu : kapotte ledematen amputeren.
Dat zou zelfs nu nog van pas komen bij een gevalletje van "collateral damage" in Irak of zo ... .


grjoep
steinmeijer.net