woensdag, april 09, 2003

Franz en ik .


onderstaande is vrijwel volledig gestolen van de site van 'Brood en Spelen' .

(..)Tijdens zijn laatste levenjaren componeerde Schubert een aantal van zijn beste werken zoals onder meer de Symfonie in C gr.t. Maar tot het einde van zijn leven bleef hij een obscuur en relatief onbekend componist. Franz Schubert leefde enkel voor zijn muziek
(..)De componist Antonio Salieri, die zowel Haydn, Mozart als Beethoven had gekend, gaf compositieles aan de school en was onder de indruk van Schuberts talent. Hij was ervan overtuigd dat de jongen alles "direct van God" had geleerd.
(..)In de jaren dat hij zijn schamele kost verdiende schreef hij in zijn vrije tijd het ene werk na het andere. Niet in opdracht, maar gewoon voor de lol.
(..)Ook kreeg hij enkele stukken gepubliceerd (hoewel dit allemaal met grote moeite ging) en geleidelijk aan verbeterde zijn positie enigszins en raakte zijn naam wat meer bekend.
(..)De vriendelijke en levenlustige Schubert moet flink van het leven hebben genoten in deze jaren; zo hij deed rond 1822 (..) op. Hoe hij daar precies aan kwam? Het zal niet door het drinken van een kopje thee gekomen zijn. Zijn liefdeleven was en is in geheimzinnigheid gehuld. Schubert is nooit getrouwd geweest, volgens sommigen omdat hij daar te arm voor was.
(..)op de ochtend van de 19e november 1828 stierf Franz Schubert, 31 jaar oud. Hij werd volgens zijn eigen wens vlakbij Beethoven begraven.

(..)Pas ver na zijn dood zou hij de erkenning krijgen die hij verdiende.

Zo, dat was dat ..., ik had het niet mooier kunnen zeggen .
Alleen . . . bij wie wil ik liggen ? Naast Marlo Broekmans ?



grjoep
steinmeijer.net